Titel: Vid kreaturslösning.

Meddelare: Hemmansägare Hans Bölenius  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Utanskog

Det här skall ha tilldragit sig i Otte. en gammal man här nerifrån socknen talade om det för mig. han var där i en gård, då de skulle släppa ut kalvarna första gången på våren. Då satte de en kniv i övre posten i ladugårdsdörren och en panna med eldkol inunder, så att kalvarna skulle gå ut mellan eld och stål. Men inte nog med det, utan de spände ut en kjol i ladugårdsdörren på så sätt, att kalvarna skulle hoppa genom den. Det höll på var tusen slut få ut kalvarna, men det gick väl till slut ändå, och nog kände sig ägaren bra trygg för att det inte skulle hända dem något "ont", sedan han gjort sig för så där mycket. Men det är nog bra länge sen.